divendres, 7 d’octubre del 2011

ACTIVITAT 4. Al principi hi ha l'admiració

Els homes comencem i van començar sempre a filosofar moguts per l'admiració; al principi, admirats davant els fenòmens sorprenents més comuns; després avançant poc a poc i plantejant-se problemes més grans, com els canvis de la lluna i els relatius al sol i les estrelles, i la generació del univers. Però el que es planteja un problema o s'admira reconeix a seva ignorància. (Per això estimar els mites és en certa manera filòsof; ja que el mite consta d'elements meravellosos.) De manera que, si van filosofar per fugir de la ignorància, és clar que buscaven el saber en vista del coneixement, i no per alguna utilitat. I així ho testimonien els fets. Per què aquesta disciplina va començar a buscar-se quan ja existien totes les coses necessàries i les relatives al descans l'ornament de la vida. és, doncs, evident que no la busquem per cap altra utilitat. sinó que, tal com anomenem home lliure al que ho és per si mateix i no per un altre, així considerem aquesta com l'unica ciència lliure, ja que ho és per si mateixa.


Aristòtil, Metafísica
Idees principals:
Aquest text d’ Aristòtil parla del principi dels filòsofs. Explica com van començar a filosofar els filòsofs, a causa de la curiositats sobre temes sorprenents. Cada vegada que filosofaven s'adonaven compte que no sabien res. El filosofar no ho feien amb obligació, sinó per saber més del saber de la vida i no caure en un mon d’ignorància.
Títol:
El plaer de filosofar
Anàlisis del text:
-Quin es segons l’autor l’origen de la filosofia?
Moguts per l’admiració de fenòmens sorprenents i desprès amb problemes més grans com els canvis de llums i la generació del Univers.
-Que significa que “quan plantegem un problema, reconeixem la nostra ignorància”.
Que cada vegada que filosofes i saps més sobre un problema, et dones conté que no saps res del problema i de la teva ignorància per tot els problemes.
-La filosofia es útil?
No, ja que els filòsofs no busquen cap utilitat en ella.
Comparació del saber del text amb els tipus de saber:
La comparació es amb el saber filosòfic, ja que pretén saber coses per fugir de la ignorància, es a dir, que utilitza la raó per argumentar de manera critica el tema en concret i amb una finalitat d’entendre i saber més sobre allò i eixí fugir de la pròpia ignorància. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada