dilluns, 24 de setembre del 2012

ACTIVITAT 3. Comentari de cinc fragments d'Heraclit

els texto escoliits han sigut (2,4,5,10,13) d'aquests textos podem extreure que l'essència de les coses estan ocultes, ja que aquestes canvien continuament; mai ens podrem banyar en un mateix riu ja que les aigües sempre canvien.Totes les coses han de passar perquè es regeixen per una raó universal, un destí, que fa que passin.El sol neix cada dia perquè la nit mor.

Un cosmos immortal

Heràclit reflecteix que segons ell l’Arkhé és el  foc que és l’element que ens mostra el principi i el fons inestable de la realitat, ja que el foc mai s’extingeix i és capaç d’establir els límits que organitzen el món.També defensa que l’harmonia dels contraris que es pot resumir en que els contraris es necessiten per fer la natura i  es troben en una lluita que un no pot existir sense l’altre.I pel últim defensa que la raó universal ho unifica tot.

Podem comparar les idees amb  Parmènides ja que ell defensa que l’ésser és i el no-ésser no és, per tant no utilitza l’Arkhé d’Heràclit que és el foc.

ACTIVITAT 2. Comentari de text del setè text de Parmènides

Aquest text es d'un autor presocràtic, de Parmènides. La idea que exposa en aquest text clarament es que l'ésser és, també s'ajusta a allò que es pot pensar i en el que no pot ser, no serà.

L'ésser és, i el que no és, no és.

Parmènides reflecteix el món com l'ésser. L'ésser es caracteritza per què es únic, inmortal, etern, no te fi.
En el text es veu com no hi ha resposta sobre l'origen de l'ésser. L'autor defensa que del no res no pot sortir res, que no es pot pensar, ni expressar, per aquest motiu no és res.

Parmènides no defensa ni l'ápeiron ni cap arkhé, sinò que l'ésser és, a sobre de totes les coses. Amb el que es pot comparar amb altres autors presocràtics es que Parmènides defensa un món sense canvis, mentre que els altres autors el defensen amb diversos canvis en el món.

dijous, 20 de setembre del 2012

ACTIVITAT 1. Comentari de text d'Anaximandre

Aquest fragment d'Anaximandre ens explica que tot torna com al principi i ens vols transmetre el concepte de l'ápeiron que té com a principi l'etern retorn.

L'ápeiron de Anaximandre

Aquest text breu ens explica que tot el que neix mor, de tal manera que segueix un cicle. Anaximandre defensa que hi ha un principi del qual es compon de tot el que existeix i d'això depen la creació i la destrucció de les coses, i això s'anomena l'ápeiron.
A més a més ens explica que el nostre planeta, la natura es regula ella mateixa i aquesta natura es la que ens regula a nosaltres.

divendres, 14 de setembre del 2012

Comencem 2n de Batxillerat

Comencen el curs 2012-2013, 2n de batxillerat i també l'assignatura de Història de la Filosofía, en la cual estudiem els diversos filosofs occidentals desde l'inici de la filosofia, juntament amb les seves teories sobre la moral, la ética, els sabers filosofics, cos i ànima etc...

Durant l'estiu no he actualitzat aquest blog, però ara tornarè a actualitzar el meu blog amb diversos comentaris i treballs sobre filosofia.

Afrontem aquest blog sobre l'assignatura de "Historia de la Filosofía" amb ilusió, espero que us agradi!