divendres, 13 d’abril del 2012

ACTIVITAT 24. Definicions tema 8

Monisme materialista:Teoria que defensa que el psiquisme humà és conseqüència del cervell tan desenvolupat dels humans.

Materialisme cibernètic:Teoria que defensa que el cervell és un complex ordinador que fa a l’ésser humà un autòmat conscient.

Materialisme emergentista:Teoria que defensa que el que és mental no es redueix a allò físic, sinó que emergeix evolutivament.

Dualisme platònic: Teoria de Plató on diu que l’ésser humà està compost per cos i ànima per una unió accidental. L’ànima és immortal i immaterial i el cos és material i mortal.

Hilemorfisme:  Teoria d’Aristòtil on explica que l’ànima i cos són dos principis inseparables d’una única substància i només se separen en la imaginació.

Dualisme interaccionista:  Teoria que defensa que la ment i el cervell són dues realitats diferents que poden interaccionar i ser una met autoconscient.

Interaccionisme emergentista: Teoria de Popper on parla dels tres mons relacionats amb el cos i l’ànima: el físic, el psíquic i el cultural.

Raó teòrica:  Utilització de la capacitat racional per assolir la veritat i tracta sobre el necessari.

Raó pràctica: Utilització de la capacitat racional per assolir la felicitat.

Raciovitalisme: Teoria d’Ortega i Gaset que defensa que la raó és un element constitutiu de la vida i aquesta no es pot entendre sense raó.

Acció comunicativa: Acció orientada al consens, a la comprensió, es a dir l’acord entre dues posicions.

Racionalitat instrumental:  Teoria que defensa que el coneixement teòric s’ha convertit en un instrument. Utilitza mitjans per obtenir fins.

Persona (segons Boeci):  Substància individual de naturalesa racional.

Dignitat: Dret que ha de disposar una persona segons el pensament Kantià perquè som un fi, no un mitja. Som intercanviables i tenim valor absolut.

Personalisme: Corrent filosòfic que defensa que l’ésser humà és una realitat individual i comunicativa a la vegada.

Existència encarnada: Capacitat de la persona de mirar al nostre interior, sortir de si mateixa i obrir-se a les altres coses.

Compromís: Conjunt de promeses compartides en què intervé la llibertat de la persona.

Capacitat crítica: Característica de la persona a ser crítica i ser capaç de dir no a quelcom.

Proximitat: Donació de quelcom del propi ésser a una altre persona només pel fet de necessitar-ho.

dimecres, 11 d’abril del 2012

ACTIVITAT 23. Biografía de Martin Buber


En aquest link podeu observar la vida de Martin Buber:
http://www.buscabiografias.com/bios/biografia/verDetalle/573/Martin%20Buber
http://es.wikipedia.org/wiki/Martin_Buber
http://www.biografiasyvidas.com/biografia/b/buber.htm

ACTIVITAT 22. L'amor com a responsabilitat personal

Aquest fragment es del llibre "Jo i tu", de Martin Buber. Buber ens explica en aquest fragment el significar de l'amor, i com veuen i com contemplen les persones el amor cap a altres persones. Tambè ens explica que apareix un Tu i la persona, que es el Jo, que sent l'obligació d'ajudar..

El títol que proposo és "Igualtat en l'amor de dos persones"

Buber comença explicant l'amor com una manera de viure la realitat on el jo contempla als altres. Es veu clarament que Buber defensa el personalisme perquè cada persona és individual i única. Ens parla de l'amor com una acció de responsabilitat i igualtat entre els dos éssers.

En aquest text es defensa el moviment personalista on l'ésser humà és individual com el pensament Kanità, pero forma part d'una comunitat amb relacions. La diferència es que se centra en el dret de la llibertat que dóna lloc al valor absolut de cada persona.